Dacă până nu demult rețeta Coca Cola a fost păstrată secret, wired.co.uk a dezvăluit recent ingredientele faimoasei băuturi carbogazoase și, în plus, au prezentat modul în care aceasta poate fi preparată în propria bucătărie.
Totuși, aceștia avertizează că cele două procedee descrise nu sunt tocmai simple și că cei care se vor încumeta să încerce să „gătească” ar trebui să țină cont de câteva sfaturi.
„S-ar putea să pară ușor, însă sunt câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți – și nu faceți exces de zel, căci unele ingrediente pot să irite pielea”, precizează sursa, indicând totodată purtarea mănușilor și a unui șort.
În ceea ce privește uleiurile alimentare necesare preparării băuturii, acestea trebuie să fie 100% esențiale și pure, în caz contrar riscul de îmbolnăvire fiind destul de mare.
În plus, „nu mai trebuie precizat că, cei care consumă apoi băutura își asumă riscul!”.
Pentru prima rețetă prezentată, cea a farmacistului american John Pemberton, ingredientele necesare sunt: apă – 1900 ml, alcool (etanol pur sau vodcă de bună calitate)- 40 ml, suc de lămâie – 190 ml, extract de vanilie – 2,6 ml, ulei de lămâie – 0,125 ml, ulei de nucșoară – 0,05 ml, ulei de coriandru – 0,002 ml, ulei de Neroli – 0,05 ml, ulei de scorțișoară – 0.05 ml, cofeină – 0,6 g, acid fosforic sau citric – 14 g, zahăr (granulat) – 2,400 g, zahăr (caramelizat) – 400 g.
Primul pas este amestecarea treptată a uleiurilor cu alcoolul, într-un vas de sticlă. Substanța obținută trebuie apoi mixată cu ajutorul unui blender, până când bulele de ulei devin cât mai puțin vizibile.
Într-o tigaie, se amestecă apa și zahărul solid, la foc mediu, până la caramelizare. Se adaugă apoi vanilia, cofeina, sucul de lămâie și acidul. Toate acestea se toarnă peste primul amestec (uleiurile și alcoolul).
Compoziția se toarnă într-o sticlă și se lasă să se răcească. Mai târziu, aceasta se combină cu apă minerală și astfel rezultă băutura carbogazoasă.
Cealaltă rețetă, „Open Cola„, are în mare aceleași ingredinte și mod de preparare. Cu toate acestea există și mici diferențe, astfel cî în loc de caramel se utilizează coloranți artificiali, iar liantul pentru uleiurile esențiale este guma arabică și nu alcoolul.
Așadar, ingredientele sunt: apă – 2000ml, colorant caramel – 1 linguriță, ulei de portocale – 0.35ml, ulei de lămâie – 0,1 ml, ulei de nucșoară – 0,1 ml, ulei de Cassia – 0,15ml, ulei de coriandru – 0,125ml, ulei de Neroli – 0,025ml, lavandă – 0,025ml, gumă arabică – 1:10 linguriță, zahăr (granulat) – 2.000 g, acid citric sau acid fosforic – 17.5g, cafeină – 0,15g.
În prima fază, uleiurile și guma arabică se amestecă într-un recipient de stilcă, adăugând și câteva picături de apă. Peste ele se toarnă acidul. Zahărul se amestecă în apă, la foc mediu, alături de cofeină, apoi se pune peste prima substanță obținută.
Ultima etapă este adăugarea colorantului caramel. Ca și în cazul primei rețete, totul se lasă la răcit, apoi se adaugă de cinci ori mai multă apă minerală înainte de a se consuma.
În cazul ambelor rețete, cantitatea de Coca Cola obținută în final este de 2 litri.
LOTO – LOTO 6 DIN 49. Numerele extrase joi, 18 aprilie. Miză uriașă la LOTO 6 DIN 49